top of page

Rise Up + Let Go

Boukje van Iperen
Oudshoornse Kerk, Alphen a/d Rijn
Voorbereiding 1

Naar info over:

Kerk: Oudshoornse Kerk, Alphen a/d Rijn

Kunstenaar: Boukje van Iperen

Pastor:  Marijke Kwant

Wij mensen zijn tijdgebonden. Vanaf de eerste ademhaling wanneer je geboren wordt tot de laatste wanneer je gaat, je zit vast aan deze werkelijkheid en de tijd hier op aarde. Dit maakt, dat je er steeds bewust van bent dat je leven hier op aarde eindig en tijdelijk is. De dag van gisteren is niet meer, vandaag is nu en morgen komt eraan.


De titel Rise Up + Let Go verwijst zowel naar de ademhaling als naar ons menszijn. De ademhaling in letterlijke zin: je lichaam rijst bij de inademing en laat los bij de uitademing. Het oprijzen, opstaan en het loslaten is een ritme, een wijsheid die in het lichaam zelf aanwezig is en wat zorgt dat we beademd worden.


Als je het grote plaatje bekijkt zie je dat de kringloop van het leven, het opstaan en uiteindelijk loslaten, een eindeloze cyclus is. Het is groter dan wij zijn. Deze constante transformatie speelt zich af in alles wat leeft. Het leven ontstaat, groeit, rijst en wordt krachtig; het leven wordt gedeeld en sterft, om vervolgens weer in een andere vorm opnieuw te kunnen ontstaan.


Dit principe speelt zich ook af op kleinere schaal. Het zit in ons menszijn:
in wie je bent, in wat je denkt en doet. Wat drijft je? We maken allemaal situaties mee waarin we gevraagd worden op te staan, maar ook waarin we moeten loslaten. Soms is er vertrouwen nodig en moet je de situatie uit handen geven. Blijf ik liggen of sta ik op? Durf ik los te laten om zelf verder te kunnen? Durf ik erop te vertrouwen dat ik opgevangen word?

Dat alles goed komt?


Boukje | Alphen a/d Rijn | mei 2018

bottom of page