top of page

Over Pinksteren ...                                                    

 

Pastores geven hun visie op de hedendaagse betekenis van Pinksteren

en het thema van Feest van de Geest 2018: Levensadem

Bram Tack

Lutherkerk, Bodegraven

Pinksteren is vuur en wind

dus ook Levensadem - thema dit komende jaar

Ik hoor bij de stroming waar de werking van Gods Geest breed wordt gezien:

 • in ons hart
  De Geest inspireert mensen tot geloof en hoop en liefde,

 • in de cultuur // in alle mensen van goede wil
  De Geest inspireert ook tot gerechtigheid, vrede en duurzaamheid.

 

 • Chr. geloof ziet Gods Geest ook in de politiek, de rechtspraak, de vrije pers, de milieubeweging, elk pleidooi voor mensen rechten; alles wat bijdraagt aan het goede

 

In deze Lutherkerk zal op 10 mei viering op Hemelvaart zijn; dus voor Bodegraven de opening van het Project Feest van de Geest.

Hemelvaart is in het verhaal rond Jezus de keerzijde van incarnatie. God wordt mens (kerst) en dat is een ijzersterk gegeven in Christelijk geloof. Maar Jezus 'moet' ook weer terug naar de hemel en dat geeft een wat ongemakkelijk verhaal; Jezus die letterlijk opstijgt; daar kunnen wij niet zo veel mee.

 

Maar de betekenis is breder: de hemel weerspiegelt dat ieder mens een bovenverdieping nodig heeft. Negatief gezegd: zonder bovenverdieping ben je als mens onvolledig.

De bovenverdieping is de muziek / beeldende kunst / literatuur / dans / stilte / gebed / meditatie.

En die bovenverdieping verbindt ons met de grote thema's van het leven:

Ik noem er vier:

 • waartoe zijn wij op aarde? Vraag is afkomstig uit een oude katholieke scholcatechismus; de vraag naar de zin, waar elk mens een antwooord op moet vinden.  

 

 • naastenliefde - het meest eigene van Christelijk geloof en poort naar geluk, want niemand wordt gelukkig door voor zichzelf te leven; wel door er voor anderen te zijn.  

 

 • verlangen - het meest zichtbaar als het er niet is - bij depressie - als je niets wil is het leven vreselijk. Door verlangen gaan wij / gaat het leven bewegen.

 

 • tegenlicht - de kritische stem - kan die klinken of wordt die gesmoord? 

Voorbeeld: de koers van Carles Puidegont (afscheiding van Catalonië) is erg onverstandig, maar Madrid reageert onbeholpen, hij hoort niet in de gevangenis; uiteindelijk beslissen de kiezers in Spanje. Dictatoriale regimes sluiten tegendraadse politici, kunstenaars, schrijvers, journalisten en geestelijken op. De vraag of er ruimte is voor  een kritische tegensem is fatsoensvraag voor elke samenleving.

bottom of page