top of page

OVER PINKSTEREN ...

 

Pastores geven hun visie op de hedendaagse betekenis van Pinksteren

en het thema van Feest van de Geest 2022: in Vuur en Vlam

Janneke Stam

H. St. Franciscuskerk, Oudewater

OLV Geboorte, de Meije

In Vuur en Vlam

is het thema van het Feest van de Geest 2020.

 

Een passend thema bij Pinksteren, want als het vuur van de heilige Geest over de leerlingen komt, komen zij als het ware in vuur en vlam te staan voor de geest van God (Hand. 2:3 en 2:4).

Vuur en vlam zijn begrippen die geassocieerd worden met de kleur rood. Een kleur die opvalt, een kleur die aandacht trekt en ons vertelt dat er iets bijzonders aan de hand is. Een kleur die symbool staat voor de liefde én voor het lijden. Een kleur die symbool staat voor vurigheid, begeesterd zijn en van inspiratie.

En niet alleen de leerlingen hebben in vuur en vlam gestaan. Hoeveel mensen zijn er niet die ook die vlam in zich hebben, die dat vuur uitstralen? Grote mensen, kleine mensen, mannen, vrouwen, van jong tot oud, van alle tijden.

Herkent u dat vuur in mensen om u heen? Herkent u dat vuur in uzelf?  Of zijn er juist momenten geweest dat u zich realiseerde dat het vuur bij u afwezig was? Dat er geen vlam meer brandde, dat u opgebrand was? Dat zijn juist de momenten dat we ons realiseren dat we dat vuur, die inspiratie, die begeestering nodig hebben.

 

Dat we die Ander en de ander nodig hebben, dat zij ons gaande houden en dat wij op onze beurt ook een vlam kunnen zijn en samen het vuur mogen doorgeven.

Veni Sancte Spiritus, Sine tuo numine, nihil est in homine

Kom, Heilige Geest, zonder uw geheime gloed, is er in de mens geen goeds
(GvL 846)

bottom of page