top of page

OVER PINKSTEREN ...

 

Pastores geven hun visie op de hedendaagse betekenis van Pinksteren

en het thema van Feest van de Geest 2022: in Vuur en Vlam

Erick Versloot

Lutherkerk, Bodegraven

Hemelvaart: Hét scharniermoment

 

Verhoging:

Als je iets gewonnen hebt, kampioen bent geworden, dan word je op de schouders genomen, je wordt op handen gedragen: je wordt verhoogd.

Dat is wat we allereerst met hemelvaart vieren: Jezus wordt verhoogd. Een eerbewijs aan Hem die voor ons gestorven is en opgestaan. Liefde en trouw tot het uiterste. Eén van de hemelvaartsliederen bezingt dat ook prachtig met een stijgende toonladder:Ten hemel opgevaren is (Lied 661). Je wordt in die beweging meegenomen.

 

Tussen hemel en aarde:

Als kind leer je al: alles wat je omhoog gooit komt weer naar beneden.

Daarom draait het ook in het christelijk geloof. Jezus is gegaan om terug te komen. Hij verliet de aarde om naar de hemel te gaan. En Hij komt uit de hemelse werkelijkheid terug op de aarde die vernieuwd zal worden.

 

We leven dus met ons hoofd in de wolken:

Lucas laat het daar om draaien, dit scharniermoment: tussen Jezus hemelvaart én zijn wederkomst. In het slot van het evangelie wanneer Jezus wordt verhoogd, ten hemel vaart, zegent Hij zijn leerlingen. Zo begint óók het tweede boek van Lucas, Handelingen der apostelen: De hemelvaart als opmaat voor de belofte dat Hij weer komt.

Hoe ging Jezus heen? Zegenend! En zegenend komt Hij weer. Het verhaal van de leerlingen, de volgelingen van Jezus gaat door. Daarom heen scharnieren de boeken van Lucas en ons christelijk geloof.

 

Een open hemel!

Wij leven dus nu met beide benen op de grond, met het hoofd, Christus, in de wolken. Wie kan er aarden op aarde als er geen open hemel is? Door zijn Geest is Jezus met ons hier en nu. We zijn niet alleen gelaten, we vertrouwen op een hoopvolle toekomst en zo leven we Jezus achterna: zegenend.

 

De hemel komt op aarde

Hier scharniert het om: Jezus is gegaan om terug te komen. Wij verwachten een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Maar zijn zegen kunnen we nu al doorgeven en voorleven.

Ondertussen zeggen we tegen elkaar: Houd je haaks! Met beide benen op de grond en vol verwachting van Hem die ten hemel ging om terug te komen! 

 

Ds Erick Versloot                                   Hemelvaart 2022, Lutherkerk, Bodegraven

Over de Lutherkerk:

- bijzondere diensten hier

- de beleving stilte

- hier klinkt het ja van bruidsparen

- de vrolijkheid van jongeren

- de rust vd zondagavond

- songs of praise

Erick Versloot.jpg
bottom of page