top of page

De toren

Hendrie Sassen
Dorpskerk, Koudekerk
10 IMG_7267.jpg

Naar info over:

Kerk: Brugkerk, Koudekerk a/d/ Rijn

Kunstenaar: Hendrie Sassen

Pastor:  Willem Biesheuvel

Met als thema “In Vuur en Vlam” heb ik mijn werk gemaakt voor de Brugkerk in Koudekerk aan de Rijn.

 

Mijn ruimtelijke werk,” de Toren” met een heel klein kerkje binnen in als een archeologische vondst uit een ver verleden waar een vonkje vuur is blijven branden bij het verloren gaan en het verlaten van dat “koude” kerkje….

 

Het verhaal verteld over een heel oud kerkje dat ergens in een ver verleden zou hebben bestaan.Het is verwoest misschien wel door de Noormannen……of half vergaan in een moerasland en is verlaten….

In de overlevering sprak men over het” koudekerkje” En zo zou Koudekerk aan de Rijn aan haar naam gekomen zijn.

De zinkdrukken vertellen het verhaal van een vonkje, dat een vuurtje werd, aangewakkerd door een spirituele en innerlijke wens weer een kerk te hebben. Dan kan een oplaaiend vuur een nieuwe kerk bouwen.

 

Het oude zink wat is gebruikt lag al lang in mijn atelier, zink dat door de aantastingen en ouderdom een schoonheid heeft gekregen die je niet zelf kan maken.

Ik breek het zink in stukken en het zink laat als van zelf vormen ontstaan. Deze stukken druk ik af en zo ontstaan er beelden van herinneringen aan een wereld van aantasting en ouderdom.

 

Het is een hele oude kerk met veel sporen van het verleden, het zink en de oudheid van de kerk komen samen in mijn werk als vrienden in de tijd…..

bottom of page