top of page

Adventskerk

Alphen aan den Rijn

De Adventskerk van Alphen aan den Rijn werd in
gebruik genomen in 1923. Ze werd gebouwd van
1920-1922 nadat in 1916 de zogenaamde
Nieuwe Kerk door een brand was verwoest.
De kerkraad van de Hervormde Gemeente besloot
om een nieuwe en een modernere kerk te bouwen
op de fundering van de afgebrande kerk. Het werk
begon in 1920 en er werd gebouwd naar een
ontwerp van de architect W.Ch. Kuijper, die ook de
bouw begeleidde. Voor dit gebouw heeft de Nieuwe Badkapel te Scheveningen model gestaan. In de rijke donker bruine baksteenuitvoering is de invloed van Berlage te herkennen. De eerste steen voor de muren werd gelegd in 1921.

  Feest van de Geest 2022

Kunstwerk: 

Kunstenaar: Alyke Evers

Pastor:  Leo van Rikxoort

Julianastraat 69

2405 CG Alphen a.d.Rijn

 

Website:

www.adventskerk.info

De kerk heeft een plattegrond van een Grieks kruis, met armen van gelijke lengte. Het kruis is naar het westen georiënteerd. De ingang is aan het oosten aan de Julianastraat. Aan beide zijden van de ingang rijzen boven de dienstruimtes en trappen twee torens op: de linker zijde niet tot aan de hoogte van de kerk. Aan de rechterzijde, hoog boven de kerk uitrijzend, de 40 meter hoge toren, van vierkante doorsnede en een met koper beklede spits. De laatste wordt aan haar voet begeleid door vier, eveneens met geoxideerd koper beklede nevenspitzen. In de toren is op de vier zijden een rond uurwerk geïnstalleerd. De houten kap van de kerk is met leien bedekt. 

Wat het meeste opvalt als men door de middelste deur van het drievoudig ingangsportaal de kerk binnentreed, is de grote klaarte veroorzaakt door de kunstige, hoge glas-in-lood ramen in de vier gevels van het gebedsgebouw. De vorm van de ramen is een half ronde boog die berust op een rechthoek. De overheersende kleuren van het glas zijn geel, groen en blauw, die een warm licht verspreiden in de hele kerk. In de kerkruimte hangen uit het houten tongewelf zeven grote gesmede koperen lichtkronen uit de bouwstijl, die door de firma Duchateau uit Rotterdam vervaardigd werden. De grote houten tongewelven zijn siergewelven die aan gordingen hangen.

 

In de jaren 1974-‘75 is het interieur van de kerk ingrijpend gerenoveerd onder toezicht van de architect E.H.J. van Wijhe, die het renovatieplan ontwierp. Bij die gelegenheid werden de houten rechte banken vervangen door houten stoelen gezet in een halve cirkel. De aandacht van de kerkganger en de toerist wordt meteen aan getrokken door het pijporgel en de preekstoel op het westen georiënteerd. De orgelkast en de preekstoel werd ontworpen door de architect W. Ch. Kuijper. Het prachtige pijporgel werd vervaardigd door G.F. Steinmeyer & Co. te Oettingen in Beieren (Duitsland). De preekstoel werd vervaardigd door Abraham Hermanus Planjer te ’s-Gravenhage.

OM_0081 copy.jpg
DSC_0898.JPG
steinmeyer_small.jpg
kerk_interieur.jpg
bottom of page