top of page

Ridder van Catsweg 300

2804 RS  Gouda

 

Website:

www.devestegouda.nl

De Veste, Gouda

 

De Veste is begin jaren tachtig gebouwd. Op 26 juni 1981 is de eerste paal geslagen.

De Veste is een kerkelijk centrum, dat ook gebruikt wordt als zalencentrum.

Die multifunctionele mogelijkheid is terug te zien in het gebouw.

Er is een grote zaal, die dienst doet als kerkzaal, een hal en daaromheen een aantal zalen.

Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Bos te Baarn.

 

Verbouwing

Recent is de Veste verbouwd. Er was na ruim dertig jaar behoefte aan renovatie. Het doel van de verbouwing was om het gebouw klaar te maken voor de komende dertig jaar. Medio 2014 is die verbouwing voltooid. Het ontwerp is gemaakt door de architect Nico Wevers, de directievoering was in handen van Gerrit Wevers.

 

Bij die verbouwing is de entree vernieuwd, de hal vergroot en zijn de deuren naar de kerkzaal verplaatst.

Op knappe wijze is er een ontwerp gemaakt dat van het zalencentrum, iets meer kerk gemaakt heeft. Direct bij de entree zijn solide deuren geplaatst.

In de  hal die door de ingebouwde garderobe verruimd is, valt het daglicht binnen door de lichtkoepels in het plafond. Vanuit de hal, komt u de kerkzaal binnen, opnieuw door solide deuren, deze tonen gelijkenis met de deuren van de entree.

 

Kerkzaal

In de kerkzaal valt de aandacht op het liturgisch centrum. Daar ziet u nieuwe liturgische meubels die eind 2015 zijn geplaatst. Het ontwerp is van Pim van Dijk designs te Zutphen.

In samenspraak met een brede vertegenwoordiging van de kerk is het huidige ontwerp ontstaan.

U ziet van links naar rechts: de bloemenzuil, de lezenaar of preekstoel, de avondmaalstafel, de kaarsenstandaard met daarnaast een gedenkbord voor dopelingen en overledenen en uiterst rechts op het podium het doopvont, met de grote schaal voor het water. Opvallend bij het liturgisch meubilair is de combinatie van hout en glas.

De houten delen zijn wit en donker gebeitst esdoorn.

Op de glazen delen van lezenaar, tafel en doopvont ziet u dat met behulp van glas appliqué gekleurde vlakken zijn aangebracht. 

Raam

Wanneer u met de rug naar het podium staat ziet u, dat achter bovenin de kerk een grote regenboog is aangebracht. De dansende figuren zijn een ontwerp van Mariëlla de Geus. Zij is in 2001 door een misdrijf om het leven gekomen. Ze blijft zo op een speciale manier aanwezig in de gemeente.

 

Kunst in de kerk

De Veste kent een lange traditie als het gaat om aandacht voor kunst in de kerk. Wij zijn een geloofsgemeenschap waarin we de veelzijdigheid van gaven de ruimte willen geven. De werkgroep liturgie nodigt jaarlijks kunstenaars uit, die op een eigen wijze uitdrukking geven aan thema's die er in een geloofsgemeenschap toe doen. Wij weten dat, juist als het om geloven gaat, woorden alleen niet toereikend zijn om uit te drukken wat we geloven en beleven. Wij vinden het verrijkend dat er kunstenaars zijn die op eigen wijze tot verbeelding brengen wat hen raakt

Kerkzaal liturgisch centrum
Paaskaars
Lezenaar
Decoratie lezenaar
Doopvont
Advent 2015
Herinneringspaneel
Regenboograam
Gedachtenishoek
Entree
Exterieur De Veste

Activiteiten                            Bekijk volledige programma

5 mei en 16 mei: Vurig Fietstheater

7 mei: lezing Anne-Marie van der Wilt, muziek

8 mei: pianotrio, poëzie, schrijven voor Amnesty

14 mei: muziek door de jeugd, jeugdfilm 'Lighthouse', knutselen

15 mei: pianomuziek (quatre mains), poëzie

bottom of page