top of page

Elly Veelenturf

Tilburg

 

samengestelde objecten en reliëfs

Als Elly Veelenturf zelf haar werk moet omschrijven
dan komt ze met iets als: samengestelde objecten 
en reliëfs. Dat is een wel erg summiere omschrijving,
voor werk met zo’n duidelijk eigen, authentieke stijl.

Begin jaren negentig maakte Elly Veelenturf beelden
en reliëfs die door het materiaalgebruik robuust
oogden, maar die ook een poëtische, soms zelfs
fragiele uitstraling hadden. Ze gebruikte bestaande
elementen als pallets, stoelzittingen, filmblikken en andere voorwerpen uit het dagelijks leven, die ze combineerde met elementen van beton of gips.
Door de onderdelen uit de context van hun oorspronkelijke functie te halen en ze te gebruiken als deel van een samengesteld beeld, kregen ze een andere betekenis. Het loskoppelen van de betekenis is iets wat meer voor Elly betekent dan alleen het concrete.
Het is voor haar een soort van resetten; bekijk de dingen eens anders. Kijk eens verder dan je gebruikelijke comfortzone. Misschien is heel anders wel veel beter. Empathie voor anders.

 

Aanvankelijk werden eenvoudige, strakke vormen gehanteerd, later werden uiteenlopende, vaak organische vormen samengevoegd tot complexe, niet makkelijk te duiden beelden. Omdat Elly de gehanteerde materialen in hun bestaansvorm niet aantastte, niets weghaalde of toevoegde, leken veel van haar werken al geruime tijd te bestaan. De doorleefde huid en de slijtageplekken lieten een onbekende achterliggende geschiedenis zien.

 

De laatste jaren maakt Elly Veelenturf tafelobjecten, kleine beelden waarin bestaande elementen worden gecombineerd met nieuwe, zelf ontwikkelde delen. In deze werken is een rubberen of gipsen vorm het startpunt voor een beeld waarin bestaande vormen worden gecombineerd met nieuw ontwikkelde vormen.

 

Al spelend met vormen en hun betekenis komt zij tot sterk intuïtieve beelden, waarin transparantie, volume, vorm en restvorm, evenwicht en kleurverschillen  de sleutelwoorden zijn. De verschillende vormen worden los op en tegen elkaar geplaatst, zodat ze lijken te zweven.

 

Door de combinaties van materialen en de verschillen in huid ontstaan beelden die nu eens open en transparant, dan weer sterk in zichzelf gekeerd en dicht zijn. Elly Veelenturf gebruikt klassieke elementen uit de beeldhouwkunst, zoals massa, volume, structuur en kleur, om tot beelden te komen die een architecturaal karakter hebben.

Contactgegevens:

Elly Veelenturf

Groenstraat 107

5021 EL Tilburg

Tel: 06-14045423

E-mail: ellyveelenturf@home.nl

Website: www.ellyveelenturf.nl

Elly Veelenturf heeft jarenlang en voornamelijk in opdracht beeldend werk uitgevoerd.

Dat splitst zich in twee categorieën, met name werk dat dichtbij het vrije werk ligt en het ambachtelijke werk. Beide richtingen liggen haar nauw aan het hart. Iets nieuws creëren met een duidelijke “Veelenturf-touch” , rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever. Evenals het maken van replica’s, snijramen of gevelstenen, waarbij haar vak”man”schap duidelijk naar voren komt.

 

Elly heeft opdrachten uitgevoerd voor o.a.: Gemeente Gorinchem, Woningbouwvereniging Poort 6, voorheen Bouwen en Bewaren, Het Holtsfonds, Stichting Stadsherstel, Firma Kommerling, Schoolbestuur de Blijburchschool, Diverse particuliere opdrachtgevers.

bottom of page