top of page

Gerard Bes, Nieuwkoop

Beeldhouwer

Het begon in de zomer van 2000... ik had een watervalletje in de tuin achter ons huis aangelegd. Langs de oever er van stonden wat kleine plantjes en Japanse bonsai boompjes, pagodes, half-vergane bruggetjes en ruïnes die ik zelf uit kalksteen had gehakt. Op die nep-waterval raakte ik na twee jaartjes uitgekeken.

 

Die liefde voor stenen en het hakken is gebleven…En op de plaats van die drooggevallen waterval, staat nu mijn atelier de ‘HakBlokHut’. Ik werk daar in en met alle soorten steen, maar vooral de harde soorten.

Daarbij voel ik mij steeds vaker uitgedaagd om onconventionele en complexe beelden te vervaardigen, vaak geïnspireerd door wiskundigen als M.C. Escher of Mobius.

 

En een keer per jaar hak en hok ik samen met gelijkgestemde beeldhouwers, zowel in Nederland als daarbuiten.

Ik heb geen specifieke huisstijl en volgens de echte experts is een deel van mijn werk zelfs absoluut niet ‘des steens’, maar dat doet er volgens mij ook niet zo heel veel toe.

Is het figuratief, realistisch, of abstract en soms zelfs absurdistisch…? Ik zou het echt niet weten...

Het gaat mij toch vooral om die steen, om die te bedwingen, om het beeld en het gevoel wat ik er zelf in kan herkennen.

De laatste jaren heb ik me vooral bezig gehouden met het ‘vlakkere’ werk zoals gedenkstenen en gevelstenen waar het letterhakken en werken in bas-reliëf een belangrijk onderdeel vormen. Het vertalen van de wensen van een opdrachtgever of het visualiseren van een symbool of boodschap past prima bij dat oeuvre.

 

Toen ik dan ook door een bevriende kunstenaar op dit Feest van de Geest werd gewezen, was ik na een aanvankelijke reserve, toch snel enthousiast.

Mijn gebrek aan geloof en religie bleek geen probleem, temeer daar men mij verzekerde dat in vroegere tijden wel vaker ongelovige kunstenaars gevraagd werden het bijbelverhaal uit te beelden…

 

Nu voel ik mij geen kunstenaar maar meer een ‘beeldvormer’ Op basis van de mij gegeven informatie maak/vorm ik een beeld naar mijn eigen inzicht.

Die informatie kreeg ik in voldoende mate, vooral in de ruime en luchtige Gereformeerde Kerk in Waarder. Met de najaarszon op de kleurige panelen luisterden we naar de gloedvolle woorden en mooie muziek van de pastor…

Ja…daar zou ik wel mee willen samenwerken.

 

En het thema de Vrijheid van Geest heb ik daarna maar snel in praktijk gebracht. Op de terug weg uit Waarder zat ik in gedachten al een tableau te schetsen, enkele dagen later had ik de steen, daarna heb ik veel getekend en gehakt en thans nadert het reliëf reeds zijn voltooiing…

 

Gelukkig blijkt dit nu ook een feest voor mijn geest. Ik mag naar Waarder!

Kunstwerk: Sleutelgat

 

Locatie: Gereformeerde Kerk, Waarder

Contactgegevens:

Gerard Bes

Maarten Freeke Wije 45, 2421 TP Nieuwkoop.

tel: : 06-269 73 585

 

E-mail: info@gerardbes.nl

Website: www.gerardbes.nl

Facebook: geen

bottom of page