

H. Johannes de Doperkerk, Boskoop
De kerk aan de A.P. van Neslaan werd gebouwd in de jaren 1969-1971 en ontworpen door architect Pieter Dijkema (1920-2010) van bureau Dijkema & Croonen. De kerk vervangt de vroegere neogotische kerk uit 1871 aan het Reijerskoop, die in 1974 wegens bouwvalligheid werd gesloopt.
Het kerkgebouw is een grote, moderne zaalkerk op een goeddeels rechthoekige plattegrond, onder plat dak, met nevenruimten, devotiekapel en een vrijstaande, opengewerkte klokkentoren. De bakstenen wanden van het kerkgebouw hebben een gesloten karakter.
Het licht komt binnen via wanden in de hoekpunten van de kerkzaal, die van buiten met hout zijn bekleed.
De houten bekleding zien we ook aan de klokkentoren. Architect Dijkema gebruikte graag natuurlijke materialen.
De liturgische indeling en plattegrond beantwoorden aan de richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Centraal hierin staat de positie van het altaar en de priester. Deze staat met zijn gezicht naar de gelovigen toe. Ook de afstand tussen het kerkvolk en altaar wordt verkleind. In de kerk van Boskoop wordt de positie van het altaar benadrukt door lichtinval via een lichtkoepel in het dak.
Opvallend in de kerk van Boskoop is dat deze vrijwel geen decoraties heeft, maar vrij minimalistisch en functionalistisch oogt. Een uitzondering is de licht decoratief ogende daklijst aan de buitenkant van de kerk.
In de kerk van Boskoop zien wij nog een ander vernieuwend verschijnsel dat kerken uit die periode kenmerkt: het ontwerp oogt vrij multifunctioneel.
Aan de zuidkant van de kerk is een lagere aanbouw voor neven- en parochiële activiteiten aangebracht. Daar bevindt zich ook de pastorie. Architect Dijkema heeft evenwel de centrale en belangrijke positie van de liturgische viering in het gebouw benadrukt door de kerkzaal hoger dan de omliggende ruimten te ontwerpen.
De bouwstijl van de kerk is, zoals gezegd, modernistisch, maar toont ook lichte invloed van de meer tradionalistische, zogenaamde Bossche School. Dat is geen toeval, omdat architect Dijkema zich vanaf de jaren ’60 liet inspireren door de theoretische opvattingen van de Benedictijner monnik en architect Dom. H. van der Laan (1904-1991), grondlegger van de Bossche School. Hij heeft ook één jaar lesgegeven aan de Cursus voor Kerkelijke Architectuur in Den Bosch, waaraan de Bossche School is ontleend.
In de kerk van Boskoop zien wij deze kenmerken terug in de harmonieuze verhoudingen en een sterk horizontale werking van de bouwmassa’s.
![]() |
---|
![]() |
![]() |