top of page

KAARSEN

Speciaal voor het Feest van de Geest zijn door kunstenaars en cliënten van Klassewerk kaarsen gemaakt.

 

Deze kaarsen komen in alle kerken die in de regio Groene Hart meedoen aan het Feest van de Geest.

Tijdens de openingsuren van de expositie branden deze kaarsen als symbool van verbinding tussen de verschillende kerken en kunstwerken.

Hoe worden de kaarsen gemaakt?

 

Cliënten krijgen een lege discusvormige mal. Hier gaan zij lont inspannen met een naald, afsluitdopje en naaldspanner. De mal wordt gevuld met gebroken stukjes kaarsvet.

 

Dan worden de mallen gevuld met gietwas: vloeibaar kaarsvet op ongeveer 80 graden. Omdat kaarsvet altijd krimpt moet er steeds opnieuw een laagje rondom het lont aangebracht worden. Deze kaarsen moeten een tijdje staan om goed te stollen, dus de volgende dag worden ze uit de mal gehaald. Dan is de basiskaars klaar.

 

Aan het maken van deze kaars hebben alle cliënten die op de kaarsengroep komen hun aandeel. De ene breekt het witte kaarsvet in stukjes, de ander spant het lont op of beschilderd de kaars met vloeibaar kaarsvet door te tamponneren. Dit is een techniek met vloeibaar gekleurd kaarsvet waarbij met een tamponneer-kwast gestempeld wordt op de vorm. Dan wordt de kaars gecontroleerd.

Op een gietplaat wordt nog een plak gegoten van hetzelfde kaarsvet. Tijdens het stollingsproces worden met koekvormpjes duifjes uit de plak gestoken; de plak is dan nog warm. Deze vormpjes moeten uitharden en daarbij op de kaars drogen zodat deze een beetje ronde vorm krijgt.

Hierna worden de vormpjes met paraffinelijm op de kaars geplakt, de letters worden gekleurd en dan wordt de kaars nog 1x ondergedompeld in de gietwas en is de kaars bijna klaar, nog even de onderkant vlak maken en dan kan hij ingepakt worden.

Symbolen  op de kaars

 

Voor de duidelijkheid over het thema levensadem hebben we voor onze cliënten gekozen voor een vast symbool "de Duif". De duif die vaak wordt gebruikt als symbool van de Heilige Geest. Een duif betekent liefde, een duif betekent ook vrede. Een vredesduif wordt vaak afgebeeld met een takje in de snavel.


Ook op de schilderijen die op het Atelier op Klassewerk gemaakt worden zal de duif terug komen. Net als de kleuren rood, oranje en geel die ook op zowel de kaars als de kunstwerken te zien zijn. Bij Pinksteren hoort vuur, vuur is geel, oranje en rood van kleur.

 

Toen de Heilige Geest werd uitgestort over de gelovigen, zagen ze iets als vlammetjes boven elkaars hoofd. Je kunt in vuur en vlam staan voor iets wat je belangrijk vindt. Vuur geeft licht én warmte. 

Namens de cliënten en kunstenaars van Klassewerk,

Willeke de Koning, activiteitenbegeleidster Klassewerk

Marja Lok-Maarleveld, geestelijk verzorger Ipse de Bruggen

Klassewerk

is een onderdeel van Ipse de Bruggen, een dagactiviteitencentrum waar volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking arbeidsmatig werk verrichten en ambachtelijke producten vervaardigden.

Deze mooie producten worden verkocht in onze Cadeauwinkel aan de
Herman Heijermanslaan 15 in Waddinxveen.

 

U kunt ons ook volgen op Facebook www.facebook.com/cadeauwinkel.waddinxveen

bottom of page