top of page

Wu Wei

Cara Yuan

Lutherkerk, Bodegraven

Naar info over

 

Kunstenaar: Cara Yuan

 

Locatie: Lutherkerk, Bodegraven

 

Pastor: Elizabeth Post

Wu Wei — Cara Yuan

 

(Chinese inkt en lijm op Chinees moerbeipapier, 97 x 650 cm)

 

 

In de Chinese filosofie ‘taoïsme’ betekent ‘tao’: de weg van de natuur. Alles, dus ook veranderingen, moet plaatsvinden op een natuurlijke manier. Als mensen in harmonie willen leven met de tao, dan moeten zij niet ingrijpen in de natuur. En dát is precies ook de betekenis van ‘wu wei’: niet ingrijpen in de natuur.

 

De uitdrukking 'wu wei' komt van het boek Tao Te Ching (in het Chinees: Dao De Jing, door taoïstische filosoof Lao Zi) in de zesde eeuw voor Chr. Het doel van wu wei is uiteindelijk om in harmonie te raken met jezelf, met je omgeving en met anderen.

 

Het is een levenswijsheid die mij erg aanspreekt. Het past ook goed bij het thema van dit kunstproject: vrijheid van de geest. Ik geloof dat je meer innerlijke vrijheid en ruimte voelt, als je de weg van de natuur volgt, als je balans vindt in allerlei situaties, als je juist niet te snel ingrijpt.

 

Het kunstwerk Wu Wei bestaat uit twee Chinese karakters, die ik op een vrije manier heb vormgegeven. Ik heb ze bewust heel groot gemaakt. Om het te kunnen maken, moest ik mijn hele lichaam gebruiken, met mijn hele lichaam in beweging komen. Daardoor ‘zit’ ik eigenlijk volledig in mijn werk.

 

Dat ik Chinese kalligrafie gebruik in mijn kunst, is vanzelfsprekend. Ik beoefen de Chinese kalligrafie al sinds heel jonge leeftijd. De techniek ervan gebruik ik in mijn abstracte kunstwerken. Kalligrafie is dus een wezenlijk onderdeel van mijn bestaan als kunstenaar.

In de galerie hiernaast staan:

  • enkel foto's van het werk

  • een foto van de schets

  • enkele actiefoto's tijdens het werk

  • enkele detailfoto's

bottom of page