top of page

Klassewerk, Ipse de Bruggen

Petra

St. Victorkerk, Waddinxveen

Wat heb je geschilderd?

Ik heb een duif gemaakt.

 

Hoe heb je het schilderij gemaakt?

“Ik ben eerst helemaal met rood begonnen. Ik heb dat gestipt, met een oorstokje. Met twee oorstokjes heb ik het helemaal gestipt.

Toen het rood klaar was, heb ik het eerst laten drogen. En daarna heb ik er nog een keer rood overheen gedaan.

Daarna heb ik het roze gemaakt, gemengd met lichtroze, waardoor het donkerroze wordt.

Het zwart is de helft met het oorstokje gedaan, maar ik heb het ook met een kwast gemengd met water, zodat het wat dunner werd. En toen natuurlijk weer laten drogen.


Daarna heb ik de takjes en blaadjes gemaakt. En als laatste de duif.”

 

Waarom heb je een duif gemaakt?

“Ik ben gek van duiven. Ik vind het ook leuke beesten. Dus ik dacht, als het nou een opdracht voor de kerk is, dan doe ik iets met een duif. Ik vind het fijne dieren, ik ben er echt gek op. De duif geeft mij een soort fijn gevoel, geeft een soort liefde. En dat maakt alles goed.

 

De blaadjes en het takje, daar kan de duif aan pikken, daar kan hij van eten. De duif heeft ook ogen natuurlijk, want het is belangrijk voor een duif dat hij kan kijken. Een beest zonder oog, dat kan niet.

 

Een duif geef je soms ook als iemand gaat trouwen. Een duif geeft liefde.

 

Ik weet nog wel, bij het trouwen moest ik de duif vasthouden. En toen telden ze tot drie en dan moest ik de duif loslaten. En de duif vloog dan weg. Maar aan het eind kwam hij wel weer terug. Ik dacht: de mensen zijn getrouwd, die zijn blij en de duif komt ook weer terug – zoals de mensen altijd samen zijn.”

Over de kleuren:

“Rood, dat geeft liefde. Dat je niet alleen moet zijn. dat je als je verliefd bent of een vriendje of een verloofde hebt en dat je gelukkig bent. Mensen gaan trouwen, mensen zijn blij..

 

Zwart, daar worden mensen bedroefd van. Daarom is er maar een klein beetje zwart. Want soms kan het ook erg pijn doen. Maar daarom is er dan juist ook het rood, dat het heel fijn is. Dat mensen gelukkig zijn.

 

En daarom is er ook de duif. De duif geeft een fijn gevoel.”

bottom of page