top of page

Vrijheid in kleur

Vloeiend

Vloeibaar

Irene Keyzer

Lutherse Kerk, Woerden

Bekijk de informatiekaart

Naar info over

 

Kunstenaar: Irene Keyzer

 

Locatie: Lutherse Kerk, Woerden

 

Pastor: Maarten Diepenbroek

Werkproces Feest van de geest met het thema

Vrijheid van Geest

 

De eerste inspiratie voor mijn werk ontstaat uit de directe waarneming van beelden. Dat is een sterke visuele prikkel verbonden met gevoelens en gedachten. In de Lutherse kerk zie ik heldere kleuren van het glas in lood in de kerkramen (1938 J.H.E Schilling). Binnen in het kerkgebouw is door de gebrandschilderde ramen het licht van buiten waarneembaar. Het buiten komt naar binnen.

 

Er ontstaat reflectie van het licht, het licht beweegt en kleuren veranderen. Ik vergeet de afbeelding van het raam. Ik kijk naar kleur. Ik ben vrij. En denk…wij zijn vrij als we denken. Noem het inspiratie, ingeblazen adem van de geest; vrijheid van geest.

 

Het schilderproces is in volle gang, nooit onder volledige controle maar spelen met het toeval.

 

Ik laat mij leiden door de ervaring van kleur, lijn en vlakken. Deze ervaringen als verbeelding van het nog niet gezegde en nog niet gedachte bieden ruimte om te reflecteren. Voor de maker maar ook in een later stadium voor de kijker.

 

De voorstelling heb ik losgelaten, de kleuren zijn over elkaar gelegd met de kwast. Transparantie speelt een rol. De verf en de drager zijn transparant. Ik schilder, het is nieuw voor mij!

 

De panelen verwijzen naar de kerkramen, hangen hoog van beide kanten waarneembaar en kunnen licht bewegen in de ruimte. ..ja ‘de geest moet blijven waaien’.

 

 

Tijdens een bezoek in het atelier ontwikkelen dominee Maarten Diepenbroek en collega kunstenaar Ineke Smienk en ik het idee om ook het ontstaansproces van de kunstwerken in relatie tot het Pinksterfeest te laten zien. Het gedeelte in de kerk; de dooptuin zal als inspiratieplek gecreëerd worden.  De bezoeker wordt uitgenodigd om actief deel te nemen…kijken en zien!               

 

                                                                                                 Irene Keyzer

bottom of page