Margreet Holtkamp, Alphen aan den Rijn

Gemengde technieken

Onmogelijke ervaringen

 

Fascinerend is voor mij het spanningsveld tussende persoonlijk beleefde ervaring enwat de tijd daarmee doet: de herinnering is subjectief en juist dat persoonlijke intrigeert me.

Volgende stap: is het ook mogelijk ombuiten ruimte en tijd te reizen?. In mijn wereld wel. Vanuit het intuïtieve en het empathische vermogen van het individu kan er meer dan men  vooralsnog als ‘rationeel’ of ‘feitelijk ziet. Mijn 2- dimensionale werkstukken ontstaan vanuit een abstracte ondergrond, die veelal monochromatisch geschilderd is, al dan niet over een reliëf ondergrond.

Uit deze chaos ontstaat dan vanzelf een beeld dat aannemelijk of realistisch/en/of  mogelijk lijkt en uitgewerkt wordt in landschappelijke beelden, die IK niet schep: het beeld schept zichzelf en ik mag het sturen.

 

Van huis uit ben ik ontwerpster van kleding en stofdruktechnieken.  (Vrije Academie Den Haag).Dit bleek uiteindelijk niet genoeg verdieping voor mijzelf te geven, waarna ik in mijn vervolgopleiding NLO te Delft de lerarenopleiding Tekenen en schilderen heb gedaan met als 2e vak textielvormgeving.

Als zodanig ben ik ook werkzaam geweest, n.l. als docente CKV 1 en KG aan het Mare College te Leiden. Bovenbouw van de school met Antroposofische doelstelling. Tevens was ik werkzaam als docente tekenen/schilderen/ontwerpen en mode ontwerpen a.d. Leidse Volksuniversiteit vanaf 1979.

 

Momenteel werk ik voor mijzelf en schilder grote en minder grote doeken, die vol zitten met andere technieken, zoals mono print en druktechnieken, kalligrafische technieken en collages.

 

Over het thema ‘Vrijheid van Geest’ 2016

Vrijheid van Geest heeft voor mij erg veel te maken met gebondenheid, gek genoeg: Of misschien moet ik zeggen: verbondenheid.

Dat is een gevoel en dus universeel, gevoeld door vele mensen, van welk ras of geloof ook en dus voor iedereen met empathisch vermogen te begrijpen, zelfs als je niet ‘in tongen spreekt’….

Gevoelens zijn ook niet tijd/land gebonden maar profileren een heldhaftig soort mens die voor medemensen door het vuur gaan, omdat ze GELOVEN in een ideaal en zelfs bereid zijn om daarvoor zichzelf op te offeren.

( Nelson Mandela, Ghandi, Martin Luther King, ik noem er een paar).

Maar dit geldt ook voor een tienermeisje die haar hart verliest aan een lover-boy: haar pijn zal acheraf vreselijk zijn, maar ze krijgt een nieuw hart, omdat ze voor haar liefde door het vuur is gegaan.

Contactgegevens:

Margreet Holtkamp

Haringvliet 20, 2401 AD Alphen aan den Rijn

tel: 0172-443 527 / 06-375 664 45

 

E-mail: gwholtkamp@versatel.nl

Website: www.margreetholtkamp.com

Facebook: www.facebook.com/Margreet Holtkamp

Feest van de Geest Groene Hart  2020

is mede mogelijk gemaakt door: