top of page

Marian Smit, Den Haag

Schilderijen

 

 

Mensen uiten zich volgens mij het meest via het lichaam, zij proberen met woorden te verhullen, wat het lichaam allang verteld heeft.’

‘Marian Smit(Groningen 1956) zet het lichamelijke voorop in haar werk. Ze verbeeldt mensen op kwetsbare momenten. Intimiteit en verlangen spelen een belangrijke rol in haar schilderijen en videokunst. Haar veelal naakte figuren stralen grote integriteit uit.’

 

Mijn kunstcarrière begon eigenlijk toevallig toen ik om mijn studie te betalen een bijbaantje kreeg als model bij de Groningse academie Minerva. Gegrepen door het beeldende verruilde ik na een paar jaar de wetenschap voor de kunst en vertrok naar Den Haag om daar te gaan studeren aan de Vrije Akademie. Naast de schilder- en tekenlessen die ik volgde, studeerde ik film, onder andere bij Frans Zwartjes. Zijn invloed is nog steeds merkbaar in mijn werk en uit zich in het op de huid zitten van de personages. Tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten concentreerde ik me op schilderen en kunst in de openbare ruimte.

Op de schilderijen met naakte menselijke figuren vallen motief, oppervlaktestructuur, kleur en schildertechniek zo fraai samen dat de ‘huid’ een levensechte indruk maakt.

(Noord-Hollands Dagblad)

Verfhuid

Mijn schilderijen hebben een aparte ‘verfhuid’. Ze zijn gemaakt van rubberlatex, een flexibel en warm materiaal dat aanvoelt als een huid. Deze verfhuid verhoogt de intimiteit van de schilderijen. Door de doorwerkte oppervlaktestructuur en het gebruik van pure pigmenten doen de schilderijen denken aan oude muurschilderingen en fresco’s. De jaren die ik in Italie gewoond heeft komen terug in de kleurstelling van mijn werk.

 

Tekeningen

De laatste jaren wordt het tekenen steeds belangrijker voor me. De directheid, het handschrift maken dat tekenen m.i. de meest persoonlijke manier van uitdrukken is in de beeldende kunst.

 

Voor het Feest van de Geest zal ik in eerste instantie uitgaan van de ruimte van de kerk. Welk  medium ik ga gebruiken voor het werk weet ik nog niet, dat kan van alles zijn. Dat hangt af van het beeld dat bij me opkomt n.a.v. het thema.

Contactgegevens:

Marian Smit

Laan van Meerdervoort 109, 2517 AT Den Haag

tel: 06-153 839 21

 

E-mail: mariansmit@online.nl

Website: www.mariansmit.nl

Facebook: geen

bottom of page