top of page

Mieke de Haan, Gouda

Tekeningen en schilderijen

Ik heb mijn hele leven – voor zover ik mij dat kan herinneren – geweten dat ik met het maken van tekeningen mijn dagen wilde vullen. Meteen na het atheneum ging ik naar de kunstacademie (st. Joost in Breda) en sinds mijn afstuderen in 1985 ben ik werkzaam als freelance illustrator en beeldend kunstenaar.


Ik maak illustraties waarbij ik de verhalen van mijn klanten vertaal naar beeld zonder mijn eigenheid te verliezen. Ik maak ook animaties, al dan niet in opdracht.


Als kunstenaar ben ik op zoek naar mijn eigen verhalen, die ik al schilderend en tekenend verken. Ik werk aan de hand van een thema en weet van te voren niet wat het beeld me brengen zal. In mijn werk keren natuur, architectuur en de mens in al haar verschijningsvormen steeds terug. Mijn beelden vloeien voort uit een grote nieuwsgierigheid naar de wereld achter de dagelijkse realiteit.

Ik schilder vanuit een grensgebied tussen het bewuste en onderbewuste. Voor mijn schilderijen maak ik geen schetsen. Ik begin. Daarna schildert het werk zichzelf.

Ik begin al meer dan 5 jaar elke werkdag met het maken van een tekening. Deze dagtekening voedt mij de hele dag door. Zij maakt mijn geest vrij, en geeft me rust waardoor er ruimte ontstaat om nieuw werk te maken.
De dagelijkse tekeningen laten zich lezen als een vervolgverhaal, waarin verschillende thema’s steeds terugkeren. De beeldtaal van deze tekeningen is heel persoonlijk. Ze blijkt ook andere mensen te raken en opening te geven aan hún persoonlijke verhaal.  Zo wordt het individuele universeel.


Deze manier van werken lijkt me een hele mooie manier om het thema ‘Vrijheid van Geest’ te onderzoeken en vorm te geven. Beeld is een taal die ieder op zijn of haar eigen manier verstaat en kan lezen. Er is ruimte voor vele interpretaties, de betekenis van een beeld ligt immers niet vast. Een verzameling tekeningen bij elkaar vormt weer nieuwe verbanden en vertelt nieuwe verhalen. Tekeningen kunnen aanleiding zijn tot openhartige gesprekken. Alle talen ontmoeten elkaar in het beeld.

Contactgegevens:

Mieke de Haan

Peperstraat 144-146, 2801 RH Gouda

Jeruzalemstraat 11, 2801 JE Gouda  (tot 01-07-16)

tel: (0182) 580810 / (06) 245 12 798

 

E-mail: mieke@miekedehaan.nl

Website: www.miekedehaan.nl

Facebook: www.facebook.com/mieke.dehaan.71

bottom of page