top of page

Krugerlaan 110

2806 EL Gouda

 

Website:

www.sintjandd.nl

O.L.V. Hemelvaartkerk, Gouda

 

De neogotische O.L.V.-Hemelvaartkerk is oorspronkelijk gebouwd in 1890 aan de Kleiweg te Gouda. Deze kerk is gesloten in 1963 en daarna afgebroken. De parochianen zijn vervolgens ingetrokken bij de H.-Josephkerk aan de Hoge Gouwe. Na verkoop van dit gebouw hebben de vieringen op diverse locaties plaatsgevonden zoals in de Gereformeerde kerk aan de Turfmarkt, aan de Karnemelksloot en daarna in een houten gebouw aan de Dunantsingel.

 

De 1e paal voor het huidige gebouw aan de Krugerlaan/ hoek De La Reylaan is geslagen door een jongere van de Parochie en de eerste steen is gelegd in het najaar van 1980 door Pastor L.F. Bergen Henegouwen.

De kerk is op 20 december 1982 gewijd door Mgr. Dr. A. Simonis, de toenmalige bisschop van Rotterdam.

 

Het ontwerp van het gebouw in afkomstig van architectenbureau: Hendriks - Kampman en de uitvoering lag in handen van architect Tennekes die aan dit bureau was verbonden.. Het is een moderne sobere kerk met 2 ingangen  en een los staande toren waarin twee klokken, die door Eijsbouts te Asten zijn vervaardigd.

 

Er zijn 350 zitplaatsen rondom het priesterkoor en boven het priesterkoor bevindt zich een lichtkoepel, die voor een bijzondere lichtinval zorgt. De voorstelling van Johannes de Doper is op het raam aan de oostkant van het gebouw is door Frieda Tabbe samen met een aantal jongeren van de parochie geschilderd. Het beeld van Maria met kind is geschonken door Broederschap van O.L.V. van Kevelaer.  Uit het oorspronkelijke kerkgebouw aan de Kleiweg zijn o.a. nog aanwezig:  het tabernakel, kelken, kandelaars, zilveren schalen en kazuifels

Glas in lood raam.jpg
Liturgisch centrum.jpg

Kunstwerk: Ken je mij?

Kunstenaar: Petra van der Made

Pastor: Dick Vrijburg

Activiteiten

5 mei en 16 mei: Vurig Fietstheater

De vieringen zijn op donderdag-  en zondagochtend beide om  09.00 uur een eens in de maand is er   op zaterdagavond een viering om 19.00 uur. Per week worden de vieringen door ruim honderd gelovigen bezocht. Het is een hechte gemeenschap!

 

 

De O.L.V.-Hemelvaartkerk is één van de twee Rooms-katholieke kerken van de geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua in Gouda. De geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua vormt samen met de andere geloofsgemeenschappen in de regio de parochie Sint Jan de Doper.

 

Missie van de parochie Sint Jan de Doper:   Door God en mens bewogen.

bottom of page