top of page

Dunantsingel 314

 2806 JK  Gouda

 

Website:

www.ontmoetingskerkgouda.nl

Ontmoetingskerk, Gouda

 

De Protestantse Wijkgemeente Ontmoetingskerk bestaat sinds januari 2012 en is een samenvoeging van de Gereformeerde Kerk wijk zuid, De Bron en de Hervormde Wijkgemeente 4, de Vredeskerk.

De ICF, International Christian Fellowship, houdt hier elke zondagmiddag haar bijeenkomsten.

 

Na de recente verbouwing is de hoofdingang naar de zuidzijde  verplaatst. Het interieur van de kerk is opgefrist. De gele bakstenen muren zijn lichtgrijs gemaakt. Het plafond is donkergrijs met twee zilverkleurige armaturen. Er staan nieuwe stoelen in verschillende groentinten en de kleur van het liturgisch centrum is paars.

Op een nieuw venster met kruis is het logo van de Ontmoetingskerk zichtbaar:  dit verbeeldt de ontmoeting van mensen met het Licht en met elkaar. De kleuren zijn terug te brengen op de liturgische kleuren.

Nieuw in de Ontmoetingskerk is het stiltecentrum. Hier kan men stil worden, een kaarsje aansteken, een gedicht of de Bijbel lezen. Er hangt een kunstwerk van theoloog en beeldend kunstenaar Anne-Marie van der Wilt. Het verwijst naar de boom aan de bron in Psalm 1.

Het vertelt over ons verlangen hoe wij kerk in onze stad willen zijn, mensen in de drukte rust en stilte willen bieden, en de verbinding tussen mens en God, aarde en hemel willen helpen te vinden.

 

Geschiedenis van het gebouw

Op 29 augustus 1970 werd de eerste paal geslagen van de Vredeskerk. Het was voor het eerst dat er in Gouda een kerkgebouw in het teken van samenwerking van twee kerkgenootschappen zou staan.

Het ontwerp is van de Goudse architect T. de Jong  en de firma Vink heeft de bouw gerealiseerd.

Het exterieur is eenvoudig van opzet: strak met een kleine klokkentoren. Het interieur was sober.

 

Buiten is een “Vredespad” zichtbaar tussen de (voormalige) Vredeskerk en de schuin tegenoverliggende Es-Salaam-moskee (Arabisch voor vrede). Het staat symbool voor het contact tussen de Goudse moslims in de wijk met hun christelijke stadsgenoten aan de overkant.

Bij een buurtfeest trokken kinderen een witte streep over de weg tussen beide gebouwen. Het inspireerde de kunstenaars Ties Ten Bosch en Kamiel Verschuren tot het aanleggen van het blauw geschilderde pad.

Activiteiten                     Bekijk volledige programma

5 mei en 16 mei: Vurig Fietstheater

8 mei: ochtendviering met de kunstenaars

14 mei: presentatie door de kunstenaars

Kunstwerken:

Kunstenaars: Jan Graafland en Jacobiene van der Hoeven

Pastores: Leonie Bos en Trijnie Bouw

Orgel
Liturgisch centrum
Logo

Profiel van de gemeente

De Ontmoetingskerk  vindt zijn inspiratie in de kernwoorden: bezield, betrokken en open.

 

Bezield: we zijn een christelijke gemeente die wil leven bij het geheim van Gods liefde.

De gemeente is voor ons een plek waar wij door dat geheim geraakt en op adem gebracht worden. Bezield door dat geheim zijn wij gericht op onze naaste in de wereld om ons heen.

 

Betrokken: we zijn een christelijke gemeente die warmte wil uitstralen.

De gemeente is voor ons een plek, waar met iedereen zorgvuldig wordt omgegaan, waar met oprechte belangstelling naar elkaar wordt omgezien en waar iedereen zich met elkaar verbonden weet.

 

Open: we zijn een christelijke gemeente die niemand op voorhand wil uitsluiten. We lopen niet weg voor verschillen in denken en betrokkenheid. We zoeken er naar juist om elkaar de ruimte te geven en ons door elkaar te laten inspireren. Die openheid kenmerkt ons ook in de manier waarop wij anderen bij het gemeente zijn betrekken. Ook houdt het ons bij de tijd en onze ogen open voor verandering en vernieuwing.

bottom of page