top of page

Dorpsstraat 15

2396 HA Koudekerk a/d Rijn

Website:

pknkoudekerk.nl

Ontmoetingskerk

Koudekerk aan den Rijn

Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente te
Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk is
oorspronkelijk een Gereformeerd kerkgebouw.
Na de fusie tussen de Hervormde Gemeente en
de Gereformeerde kerk in 2011 is het een van de
twee gebouwen van de Protestantse Gemeente
geworden. 


De visie: “Onze gemeente wil een ontmoetingsplek
zijn met open deuren naar God en naar elkaar”.

Het gebouw

De kerk is in de jaren 1911-1912 gebouwd in de trant van de Neo-Renaissance, naar ontwerp van de Alphense architect J. Hengeveld. Directe aanleiding tot de bouw was het afbranden van de oude kerk op 7 maart 1911, die in 1887 was opgericht tijdens de Doleantie als 'afgescheiden' kerk van de Hervormde Gemeente. Op 31 augustus 1911 vond de eerste steenlegging plaats door ds. R.W. Huizing, voormalig predikant van de Gereformeerde kerk te Koudekerk. Op 18 januari 1912 is de kerk in gebruik genomen en functioneert nog steeds als zodanig.

De glazen van de kerkramen zijn vervangen door eenvoudig gekleurd glas-in-lood, nadat ze tijdens een bombardement op 10 mei 1940 er zijn uitgeblazen. Het orgel, gebouwd door firma Van der Veer, is in 1987 in gebruik genomen.

Door zijn vrije ligging, op enige meters afstand van de rooilijn, is de kerk, die met de voorgevel naar de Dorpsstraat is gericht, beeldbepalend gesitueerd.

 

Een grote verbouwing van het kerkgebouw in 2016 leverde een open, lichte en multifunctionele ruimte op. De kerkbanken zijn verwijderd maar de kansel, het orgelfront en de lambrisering konden in de oorspronkelijke kleurstelling behouden blijven. Achter het kerkgebouw bevindt zich een multifunctioneel centrum wat ook in 2016 is gemoderniseerd.

Interieur 1
Interieur 2
Interieur 3
Interieur 4
Orgel
Zalen Ontmoetingskerk 1
Zalen Ontmoetingskerk 2
Zalen Ontmoetingskerk 3
bottom of page