top of page

Over Pinksteren ...                                                    (2016)

 

Pastores geven hun visie op de hedendaagse betekenis van Pinksteren.

Jacques Schenderling

(Adventskerk, Alphen aan den Rijn)

 

 

Vrijheid van Geest

Het thema van het Feest van de Geest 2016 is: Vrijheid van Geest. Ik moet daarbij onmiddellijk denken aan een uitspraak van Jezus:

‘De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.’

Jezus verbindt in dit ene woord enkele grote Bijbelse thema’s.

We horen er een verwijzing in naar de schepping, toen de aarde ‘woest en ledig was, en de Geest van God over de wateren zweefde’. De Schepper-Geest was erbij toen de chaos van de oermaterie bedwongen werd en toen God orde, licht en schoonheid toevoegde aan de wereld. De Geest werkt universeel: in heel de wereld, in elke cultuur en in iedere mens van goede wil.

 

Maar we horen er ook een verwijzing in naar de uitstorting van de Geest op de eerste Pinksterdag, toen ‘een geluid als van een hevige windvlaag het hele huis vulde’. De uitstorting van de Geest maakt de mensen enthousiast; er springt een vonk over. Mensen krijgen inspiratie en ze gaan elkaars taal verstaan.

Deze in-spiratie ontvangen mensen, als ze zich openstellen voor de Geest (spiritus = geest). Maar de Geest laat zich nooit dwingen, want ‘… hij waait waarheen hij wil’! Daarom is het een avontuur als we kunst en de christelijke boodschap met elkaar in gesprek willen brengen. Niet voor niets zingt de kerk als sinds de eerste eeuwen: ‘Veni Creator Spiritus’ – ‘Kom Schepper-Geest’. De Geest is vrij; hij wil gevraagd worden!

bottom of page