top of page

Tanja Minks, Utrecht

Schilderijen

In 2001 ben ik actief begonnen met schilderen. Voordien werkte ik als projectmanager bij een bank. Ik vond dit echter moeilijk te combineren met twee kleine kinderen. Na een aantal cursussen ben ik me vooral gaan toeleggen op het schilderen met olieverf. In 2010 heb ik de 3-jarige kunstopleiding Traject-Xtra voltooid en vond ik een atelier in de Vlampijpateliers in Utrecht. In de afgelopen vijf jaar heb ik mij meer en meer gefocust op mijn techniek en het uitwerken van mijn thema. Ik  exposeer regelmatig en met vijf collega’s vormen we het PIT Kollektief. Als freelance museumdocent geef ik lessen in Kunsthal KAdE in Amersfoort.

 

Ik schilder met olieverf geabstraheerd expressieve voorstellingen en speel met ruimte, massa en contrasten. Ondanks het beeld dat ik vooraf in mijn hoofd heb, blijft elk werk een zoektocht. Dit komt ook tot uitdrukking in de materialen en technieken die ik gebruik. Ik span zelf linnen op, nieuw en 2e hands, maar ik koop ook kant en klare doeken. Oude schilderingen schuur ik of ik schraap verflagen gedeeltelijk met paletmes weg en gesso het doek opnieuw wit. De oude structuren blijven zichtbaar door de nieuwe transparant dun opgebrachte laag. Soms schilder ik op de onbewerkte zijde van het linnen. Ik pas diverse technieken toe: pasteus versus dun, vegen versus druipers, glanzend versus mat.

Mijn werk gaat over het onbepaalde, het ongrijpbare, het oneindige.

De vormen en kleuren zijn geïnspireerd op satellietfoto’s van de kosmos, van melkwegstelsels, maar ook van microscopische foto’s. Het oneindige kan namelijk niet letterlijker gevonden worden dan in het universum, de kosmos en tegelijkertijd ook in de kleinste onderdelen van alle levende organismen, zoals DNA, stamcellen en moleculen. Behalve in de wereld om ons heen, is er in onszelf figuurlijk sprake van het oneindige, het ongrijpbare, het wezenlijke van de ziel.

In mijn werk probeer ik een beeld te maken van die oneindigheid . Het abstracte en het doorschemeren van een onderlaag in de schilderijen suggereren dat er meer is en dat we goed moeten kijken. Kortom de werken vragen aandacht, tijd, stilte van de kijker om zich te laten meeslepen, om zich te verliezen in de ruimte en om zo zijn eigen bron te laten raken.

 

Bekende kunstenaars zijn een grote inspiratiebron voor mij als schilder.  Miro, Kandinsky, William Turner, Robert Zandvliet, Marc Mulders zijn enkele voorbeelden. Het wonder van de natuur vormt tevens een grote inspiratiebron. Niet alleen de kleuren van bijvoorbeeld luchten, maar ook de vormen van alle organismen tot in de kleinste details als DNA en stamcellen.

 

Het thema van mijn werk en Pinksteren passen heel mooi bij elkaar: Hoe ongrijpbaar is het als we in beweging worden gezet door de Heilige Geest. Ik werk graag op doeken met afmetingen van rond de 80x100 en ik denk erover om een drieluik te maken.

Kunstwerk: In beweging (drieluik)

 

Locatie: De Rank, Montfoort

Contactgegevens:

Tanja Minks

Vlampijpstraat 50, 3534 AR Utrecht

tel 035-60 18 115 / 06-288 886 11

 

E-mail: info@tanjaminks.nl

Website: www.tanjaminks.nl

Facebook: www.facebook.com/tanja.minks

bottom of page