top of page

VERSLAG FEEST VAN DE GEEST
2018

Deelname

Feest van de Geest werd in 2018 voor de derde keer georganiseerd in het Groene Hart, landelijk was het voor de negende keer. Het landelijke thema dit jaar was Levensadem.

Kunstenaars en kerken

In 2018 deden in het Groene Hart 16 kerken en 20 kunstenaars mee. Dit was iets minder dan tijdens het evenement in 2016.

 

De deelnemende kerken waren over een belangrijk deel van het Groene hart verspreid in Woerden, Bodegraven/Meije,  Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Montfoort. De oecumenische reikwijdte was goed, met deelname van negen PKN-kerken, vijf RK-kerken, de Lutherse gemeente uit Woerden en Kapel Weddesteijn van het bijbehorende verzorgingstehuis.

Er was een grotere verscheidenheid aan architectuurstijlen, van neogotisch tot zeer eigentijds.

 

De kunstenaars die meededen, hebben allemaal een professionele achtergrond. Zij zijn werkzaam in een groot aantal verschillende disciplines. Onder de kunstenaars waren er ook acht met een verstandelijke beperking (vanuit Ipse de Bruggen, locatie Waddinxveen).

IMG_5829 kl.jpg

Levensadem (2018)

Willem Hesseling en Judith Uiterwijk

(Ontmoetingskerk, Bodegraven)

Voorbereiding en opening

In de aanloop naar het evenement hebben de kunstenaars een rondgang langs de deelnemende kerken gemaakt. Hierop hebben zij hun voorkeur kenbaar gemaakt om in een bepaald gebouw te exposeren. In de meeste gevallen hebben we die voorkeur kunnen honoreren.

 

In januari 2018 werd een inspiratieavond georganiseerd om de ontmoeting en het contact tussen kunstenaars, pastores en gemeente te bevorderen. Een foto-impressie daarvan staat op de website.

 

Tijdens de feestelijke openingsavond in de Bonaventurakerk in Woerden op 8 mei 2018 werd Feest van de Geest Groene Hart geopend door Gerdien Kuiper-Gilhuis, lid van de Commissie pastores-kunstenaars. De feestrede werd verzorgd door Ds. Paul van Dijk uit Alphen aan den Rijn. En er was muzikale medewerking van Talent XL van Het Klooster uit Woerden.

Een foto-impressie, het programma van de avond, de toespraak van mevrouw Kuiper-Gilhuis en de
feestrede van Ds. Paul van Dijk staan op deze website.

Levensadem (2018)

Truus Martens

(De Rank, Montfoort)

eindresultaat  2018.jpg
De exposities

De exposities werden goed bezocht (circa 8.000 bezoekers). In alle kerken werd tijdens een dienst waarin ook de kunstenaar aanwezig was, aandacht besteed aan het in de kerkzaal geëxposeerde werk. De kunstenaars kregen ook gelegenheid om bestaand werk te exposeren in nevenruimten.

Er waren veel positieve reacties van de bezoekers.

Rondom Feest van de Geest zijn door de plaatselijke kerken allerlei nevenactiviteiten georganiseerd, zoals fietsroutes en workshops. Zo werden bezoekers gestimuleerd mee te doen met kunstuitingen.

Websites

Onze regionale website biedt uitgebreide informatie over Feest van de Geest in het Groene Hart. De website biedt een platform voor de kunstenaars en hun werk, en geeft achtergrondinfo over de deelnemende kerken en activiteiten die zijn georganiseerd.

Er is ook een landelijke website met informatie over Feest van de Geest in de andere regio’s in het land.

Financiële verantwoording

De Stichting heeft de status van Culturele ANBI.

In het kader daarvan publiceren we ook de financiële verantwoording.

Deze kunt u inzien op de pagina Verantwoording.

bottom of page