top of page

VERSLAG FEEST VAN DE GEEST 2022

Regionaal en landelijk

Na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie, werd Feest van de Geest in 2022 in het Groene Hart voor de vierde keer georganiseerd; landelijk was dit voor de tiende keer. Het landelijke thema voor dit evenement was In Vuur en Vlam.

Kunstenaars en kerken

In het Groene Hart exposeerden 15 kunstenaars een uniek, speciaal voor het evenement gemaakt kunstwerk in één van de15 deelnemende kerken. Zij kregen daarnaast ook gelegenheid om in beperkte mate ander eigen werk te exposeren.

Het aantal kunstenaars was iets minder dan in 2018. Zij hebben allemaal een professionele achtergrond en vertegenwoordigen verschillende kunstdisciplines.

 

Het evenement zou oorspronkelijk plaatsvinden in 2020. Door de coronapandemie is het echter tweemaal uitgesteld. De kunstenaars en kerken die zich voor 2020 hadden aangemeld, hielden hun eerdere toezegging gelukkig ook voor 2022 in stand. Wel waren er mutaties bij de betrokken pastores; de (nieuwe) samenwerking met de kunstenaars verliep zonder grote problemen.

 

De deelnemende kerken waren verspreid over het hele Groene Hart: Woerden, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Montfoort, Oudewater en Haastrecht. De oecumenische reikwijdte was ruim, met deelname van negen PKN-kerken, drie RK-kerken, een Oudkatholieke kerk, een Lutherse gemeente en Kapel Weddesteijn van het bijbehorende verzorgingstehuis.

Hiermee werd tevens een grote verscheidenheid aan kerkelijke architectuurstijlen gerealiseerd, van neogotisch tot zeer eigentijds.

 

In de kerken brandde tijdens de exposities een speciale kaars die is vervaardigd door cliënten van Ipse de Bruggen, locatie Waddinxveen.

Kerkbank 2.jpg

Linking (2022)

Jan Mostert

(Oudshoornse Kerk, Alphen a/d Rijn)

Voorbereiding

In de aanloop naar het evenement maakten de kunstenaars een rondgang langs de deelnemende kerken. Zij konden daarna hun voorkeur kenbaar maken om in een bepaald gebouw te exposeren. In de meeste gevallen kon dit worden gehonoreerd.

 

In januari 2020 werd een inspiratieavond georganiseerd om de ontmoeting en het contact tussen kunstenaars, pastores en gemeente te bevorderen. Het programma daarvan en een foto-impressie staan op deze website.

 

De deelnemende kunstenaars hebben zich in sep-okt 2020 gepresenteerd in een speciaal daarvoor georganiseerde expositie in het Evertshuis in Bodegraven, met als thema In Vuur en Vlam / Kunst uit het Hart. Een impressie daar van staat elders op deze website.

 

Opening

Feest van de Geest Groene Hart werd op 24 mei 2022 geopend met een feestelijke avond in de Oudshoornse Kerk in Alphen a/d Rijn. De feestrede werd verzorgd door Ds. Leo Webbink, die als pastor aan deze gemeente is verbonden. Muzikale medewerking werd verzorgd door Ad Hesseling, Pascal van de Velde en Sandra Webbink. Twee van de deelnemende kunstenaars vertelden over de inspiratie die zij hadden bij het maken van hun kunstwerk.

 

Een foto-impressie, het programma van de openingsavond en de toespraak van Ds. Webbink staan ook op deze website.

In Vuur en Vlam (2022)

Maria van 't Hullenaar

(Goede Herderkerk, Alphen a/d Rijn)

Kunstwerk MariaArts FvdG_edited.jpg
Vervolgexpositie

Omdat de unieke kunstwerken alleen gedurende een beperkte tijd tijdens  Hemelvaart en Pinksteren 2022 waren te bezichtigen, wordt in nov-dec 2022 een overzichtsexpositie georganiseerd in het Evertshuis in Bodegraven. Daar zijn de meeste werken opnieuw te bewonderen.

Zodra daarover meer bekend is, wordt dit op deze website gepubliceerd.

 

Sponsoren

Wij danken onze sponsoren niet alleen voor hun bijdrage, maar ook voor het vertrouwen dat zij hebben getoond bij de voortgang van het evenement, ondanks het uitstel dat er is geweest.

Websites

Onze regionale website biedt uitgebreide informatie over Feest van de Geest in het Groene Hart. De website biedt een platform voor de kunstenaars en hun werk, en geeft achtergrondinfo over de deelnemende kerken en activiteiten die zijn georganiseerd.

Er is ook een landelijke website met informatie over Feest van de Geest in de andere regio’s in het land.

Financiële verantwoording

De Stichting heeft de status van Culturele ANBI.

In het kader daarvan publiceren we ook de financiële verantwoording.

Deze kunt u inzien op de pagina Verantwoording.

bottom of page