

Westerkerk, Gouda
De Westerkerk staat in het kleurrijke Korte Akkeren, van oorsprong een volkswijk waar momenteel mensen vanuit veel verschillende achtergronden samenleven.
De kerk
Het werd gebouwd in de jaren dertig, en vormt een architectonische eenheid met de nabij gelegen Westerschool. In hun (oorspronkelijk) ontwerp ademen zowel de kerk als de school de gedachte dat de Hervormde Kerk een volkskerk is, in zekere zin een planting Gods.
In de gedachten van de kerk was het een dependance van de St. Janskerk, zozeer dat de kerkvaders van toen een brief naar Philips in Eindhoven stuurde, met het verzoek of ze iets konden verzinnen om de klokgeluiden van de St. Janskerk ook via luidsprekers vanuit de Westerkerk de wijk in te sturen.
Er was plaats voor veel volk, maar het Woord stond centraal.
Boven de preekstoel was er weliswaar een orgel, maar de organist speelde vanachter een muur met slechts een paar niet al te grote, met gordijnen bedekte openingen naar de kerkzaal.
Het orgel is vervangen door een twee keer zo grote exemplaar, dat in de volle breedte in verbinding met de kerkzaal staat. Ter aanvulling van het orgel is een vleugel bijgekomen.
Beneden in de kerkzaal was het aan de donkere kant. Het meeste licht kwam van de ramen boven, letterlijk van de hemel. In de laatste decennia is de interieur van de kerk grondig aangepast.
De kerkzaal is meer comfortabel geworden. Er is vloerverwarming, de houten bankjes zijn (behalve op de galerij) vervangen door lekker zittende, losse stoelen, en een deel van de kerkruimte is omgebouwd tot een ontmoetingsruimte waarin koffie, thee en limonade vanuit een keukentje geserveerd wordt.
De ontmoetingsruimte is geen overbodige luxe, want tegenwoordig komen de kerkleden niet slechts uit de Korte Akkeren maar vanuit heel Gouda en omgeving. Wel blijft de Westerkerkgemeente in de Korte Akkeren verankerd. Wij zijn kerk in de buurt.
De centrale plaats voor het Woord is gebleven.
5 mei en 16 mei: Vurig Fietstheater
![]() |
---|
![]() |
![]() |
Kunst in de kerk
De Westerkerkgemeente ziet zichzelf een gemeenschap van christenen, waarin het Woord van God de inspiratie is voor denken en handelen. De inspiratie vindt zijn expressie onder meer in kunstuitingen, binnen de erediensten, in activiteiten die door de wijkgemeente georganiseerd zijn en in de aankleding van de kerk.
Muziek en beeldende kunst staan hoog aangeschreven. In de kerkzaal hangt beeldende kunst die door gemeenteleden onder leiding van professionele kunstenaars is gemaakt.
Een anatomie van Jezus – aparte schilderijtjes voor hoofd, hart, handen en voeten, kruisvormig geordend – kijkt om de gemeente neer vanaf een nis bij de galerij.
Schilderijen die iets vertellen over wat het betekent om gemeente te zijn versieren de muren van de kerkzaal. Rondom Pasen hangt een cyclus van lijdens- en opstandingsschilderijen voorin de kerk.